Wordpress Themes
Haz 02

 ARGAN YAĞI
 

                   Argan Yağı ile birçok kişinin tanışması aslında reklamlar sayesinde oldu. İlk duyulduğunda a böyle bir yağ mı varmış? denildi. Bunun sebebi ise bu yağın üretildiği ağacın yurdumuzda yetişmemesi diyebiliriz. Bir diğer sebebi ise bu yağın üretiminin oldukça zahmetli olmasıdır. Artık Argan yağı bir çok kozmetik üründe de yerini almıştır.
                  

                  Argan ağacı, Fas’ın güneybatı bölgesinde yetişen bir ağaçtır. Bu bölgedeki insanlar çok eski tarihlerden beri bu ağacın tohumlarından elde edilen yağı çıkarmakta ve gerek yemeklerde gerekse de yüz ve saç bakımı için kullanmaktadırlar.
Aragan yağının faydalarına geçmeden önce daha önce görmediğimiz ve bilmediğimiz Argan ağacı hakkında bilgi vermeden geçemeyeceğim.
 

Argan Ağacı Nasıl Bir Ağaçtır?

Argan Ağacı (Latince: Argonia Spinosa): Sadece Fas’ın güneybatı bölgesinde yetişen bu ağacın boyu 10 metre kadardır. Çevresi de 15 metreyi bulmaktadır. 150 – 200 yıllık ömürleri vardır.Yaprakları zeytini andırmaktadır. Bu yüzden Türkçe adı Fas zeytin ağacı olarak da bilinmektedir. Çiçekleri sarı ve yeşil renkte olup küçüktür. Argan yağı elde edilen meyvesi ise ceviz, badem gibi sert kabukludur. Bu meyvenin içerisinden de yumuşak meyve çıkmaktadır. Mayıs ayında meyveler olgunlaşır. Haziran ve Temmuz aylarında ağaçtan düşmeye başlarlar. Ağaç oldukça büyük ( parmak uzunluğunda) dikenlere sahiptir. Bu yüzden meyvelerinin toplanması oldukça zordur. Ayrıca ağacın yetiştiği topraklar yarı kurak olduğu için bitki suyu bulmak için köküyle toprağın derinliklerine kadar uzanmaktadır. Böylece o bölgede erozyonu de önlemektedir.  Argan ağacının nesli tükenmekte olduğu için 1998 yılında Fas Argan bölgesi UNESCO Biyosfer Rezervleri Programı’na dahil edilmiştir. Böylece Argan ağaçları koruma altına alınmıştır.
 

Argan Yağı Nasıl Elde Edilir? : Yöre halkı tarafından ağacının altından toplanan yemişler tek tek taşla kırılıp içinde bulunan yumuşak çekirdeği çıkartılıyor. Ardından çekirdekler kavruluyor (kozmetikte kullanılan yağ için kavurma işlemi yapılmaz) ve el değirmeninde kadınlar döndürmek suretiyle öğütüyorlar. Öğütülen çekirdek içlerinden kahverengi bir hamur elde edilir. Bu hamura sürekli su katılarak yoğrulur. Yoğurma işlemi devam ettikçe argan yağı hamurun üzerine çıkmaya başlar. Bu işlemlerin hepsi Fas’lı kadınlar tarafından yapılmaktadır. Bunun için kadın kooparatifleri bile kurulmuş durumda. Bunların hepsinin yapılması 2 günlük zorlu bir çalışmanın sonucunda elde ediliyor. Ayrıca
 

                                                                                                                                            

100kg olgunlaşmış meyve kuruduğunda 60kg olur                                                        
60kg kuru meyveden 30kg çekirdek çıkartılır
30kg çekirdeğin 3kg bölümü bademdir.
Bu da geleneksel yöntemle üretilmiş 1,8 litre Argan Yağı elde edilmektedir.

 

Argan Yağının Özellikleri : Argan yağı özellikleri bakımından:                                              

Toplam       63.5 mg / 100g yağ
Alfa       44 mg / 100 g yağ
Beta       10 mg / 100g yağ
Delta       8 mg / 100g yağ
Gama       1 mg / 100 g yağ

Yağ oranı içermektedir. Bunlara ek olarak Argan yağı yüksek oranda Evitamini ( zeytinyağının 3 katı içermektedir), cilt altı yağı ve Steroller gibi çeşitli bileşikler içermektedir. Ayrıca yüksek oranda Antioksidan özelliği de taşımaktadır. Bu yağ yöre halkı tarafından hem yemeklik yağ olarak hem de güzellik için kullanılmaktadır. Yağın ısıtılmadan yenmesi gerektiği için daha çok salatalarda yada kahvaltıda ekmekle tüketmektedirler. Argan yağı kırmızımsı bir renge sahiptir. Kıvamı ise saf zeytin yağından daha koyu bir haldedir. Tadının odunsu olduğu söylenmektedir.
 

Argan Yağının Faydaları
Argan Yağının Cilt İçin Faydaları :

1- Kırışıklıkları azaltarak cildinizin sıklaşmasını sağlar.

2- Sivilce tedavisinde oldukça etkilidir.

3- Cildinizin yumuşamasına yardımcı olur.

4-Güneş(UHV zararlı ışınları), sigara, stres, çevre kirliliğinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırarak hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildinizi canlandırır.

5- Ciltteki tahriş ve iltihaplanmayı azaltabilir.                                                                     

6- Göz altı kırışıklıklarında etkilidir.

7- Hamilelik çatlaklarının önenmesinde faydalıdır.

8- Hem kuru hem de yağlı ciltler için kullanıma uygundur.

Argan Yağının Saç İçin Faydaları

1- Yıpranmış ve donuklaşmış saçlarda parlaklık sağlar.

2- Saç kırıklarının oluşmasını önler.

3- Saçları besler.

Argan Yağının Tırnak İçin Faydaları

1- Kırılgan tırnak yapısını güçlendirir.

Argan Yağı Nasıl Kullanılır?

Yüz İçin Kullanımı :

Argan yağının daha fazla etki göstermesi için yüzünüze sürmeden önce temizlemeniz şarttır. Temizlemiş olduğunuz yüzünüze sadece birkaç damla uygulamak yeterli olacaktır. Argan Yağı gün içinde ya da gece yatmadan önce yüze uygulanabilir. Parmağınızın ucuna birkaç damla Argan Yağı damlatın ve parmaklarınızı birbirine sürterek yağın biraz ısınmasını sağlayın. Parmaklarınızla tüm yüz bölgenize nazikçe masaj yaparak Argan Yağını yüzünüze uygulayın. Yağ çabucak cildinize nüfuz edecek ve cildinizin canlandığını göreceksiniz.

Saç İçin Kullanımı:

Saçınıza kafa deriniz ıslanacağı kadar Argan Yağı uygulayın. Kafa derinize yavaş hareketlerle masaj yapın. Saçınızı ılık bir havluyla örtün ve 30 dakika boyunca böyle bekleyin.Daha sonra saçınızı yıkayın.

Tırnaklar İçin Kullanımı :   

 Limonu sıkın ve çıkan suyuna eşit miktarda olacak kadar  Argan Yağı koyarak bir karışım elde edin. bu karışımın içinde 15 dakika boyunca parmak uçlarınızı bekletin. Tırnaklarınızın sağlıklı bir biçimde kalması için haftada 1 kere bu karışımı 15 dakika boyunca uygulamanız  yeterli olacaktır.

Vücut için Kullanımı:

Argan Yağı masaj içinde son derece uygun bir üründür. Tercihen Duştan sonra temiz vücuda avuç içinde ısıtılarak uygulanması et etkili sonuçları verir. Vücut tarafından kolayca emilmektedir ve diğer yağlarda olduğu gibi yapışkan bir formda değildir, bu nedenle masaj sonrası tekrar duş alınması gerekmemektedir.

Nis 06

BİTKİSEL YAĞLARI NASIL KULLANABİLİRİZ?

A – HARFİNDEN                                              L – HARFİNDEN

ACI BADEM YAĞI                                           LAVANTA YAĞI

ADAÇAYI(ELMA) YAĞI                                LAHANA YAĞI

                                                                            LİMON YAĞI

ALABALIK YAĞI                                            M – HARFİNDEN

ANASON YAĞI                                                MASAJ YAĞI

ARDIÇ KATRANI YAĞI                                   MANDALİNA YAĞI

ARDIÇ YAĞI                                                     MELİSA YAĞI

ASPİR YAĞI                                                     MENEKŞE YAĞI
AVAKADO YAĞI                                              MERSİN YAĞI                                             

B – HARFİNDEN                                             MISIR YAĞI

BADEM(TATLI) YAĞI                                     N – HARFİNDEN

BERGAMUT YAĞI                                           NANE YAĞI

BİBERİYE YAĞI                                                NAR YAĞI

BUĞDAY YAĞI                                                 NERGİS YAĞI
C-Ç  - HARFİNDEN                                          O – HARFİNDEN

CEVİZ YAĞI                                                      OKALİPTUS YAĞI           

ÇAM TEREBENTİ YAĞI                                   P – HARFİNDEN

ÇEMEN YAĞI                                                     PAPATYA YAĞI

ÇÖREKOTU YAĞI                                             PELSENK YAĞI

                                                                             PELİNOTU YAĞI

D- HARFİNDEN                                                  PORTAKAL YAĞI

DEFNE YAPRAĞI YAĞI                                   R- HARFİNDEN                           

F – HARFİNDEN                                                 REZENE YAĞI

FESLEĞEN YAĞI                                               ROSEMARY(BİBERİYE)

FINDIK YAĞI                                                     S – HARFİNDEN

G – HARFİNDEN                                                SAÇ BAKIM YAĞI

GİNSENG YAĞI                                                 SAFRAN YAĞI
GLİSERİN YAĞI                                                 SARIMSAK YAĞI

GÜL YAĞI                                                           SELÜLİT YAĞI
H – HARFİNDEN                                                 SEDİR AĞACI YAĞI

HARDAL YAĞI                                                    SOĞAN YAĞI

HAŞHAŞ YAĞI                                                   SUSAM YAĞI

HAVUÇ YAĞI                                                    

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI                                  Ş -HARFİNDEN

HİNT YAĞI                                                           ŞEFTALİ AROMA YAĞI
I-İ-J -HARFİNDEN

ISIRGAN TOHUMU YAĞI                                   T -HARFİNDEN

İĞDE YAĞI                                                            TARÇIN

JOJOBA YAĞI                                                     Ü -HARFİNDEN

K – HARFİNDEN                                                 ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI

                                                                                Y -HARFİNDEN
KAKAO YAĞI                                                      YASEMİN YAĞI
KANTARON YAĞI           

KARABAŞ YAĞI                                                  YLANG YLANG YAĞI
KARABİBER YAĞI

KARANFİL YAĞI                                                 YOSUN YAĞI
KEKİK YAĞI

KETEN TOHUMU YAĞI                                      Z – HARFİNDEN

KİMYON YAĞI                                                     ZAMBAK YAĞI
KİŞNİŞ YAĞI                                                       ZENCEFİL YAĞI
KİVİ YAĞI                                                             ZEYTİN YAĞI
KUŞBURNU AROMA YAĞI                 

KUDRET NARI YAĞI

Nis 06

Zeytinyağı

Hazırlanış Biçimi : Zeytingiller familyasından meyveleri kullanılan bir bitkidir. Bu bitkinin meyvesinden sıkma yöntemiyle zeytin yağı elde edilmektedir.

İçindekiler : Tanen,uçucu yağlar,organik asitler,rezin,A ve E vitaminlerini içerir.

Faydaları : Safra salgısını arttırır.Kabızlığı giderir.Cildi besler.Saç diplerini güçlendirir.Basit yaraların pansumanında etkilidir.Karaciğer ve kalbi güçlendirir.Kuru saçları nemlendirir.Bağırsak çalıştırıcıdır.

Kullanım Şekli : Günde 3 defa 1 çay bardağı suya veya şekere 4-5 damla damlatılarak alınır.Haricen saça veya cilde masaj yapılarak uygulanır.